Eerst energie besparen

Isolatie (Pixabay)

Heel goed dat je geïnteresseerd bent in zonnepanelen! Voordat je zonnepanelen plaatst is het verstandig om eerst te kijken of je energie kunt besparen, bijv. door de isolatie van je gebouw te verbeteren en andere energiebesparingsmaatregelen te nemen (zoals ledverlichting en het vervangen van stroom slurpende apparaten). Denk er ook aan dat als je dak niet goed geïsoleerd is en je plaatst er zonnepanelen op, je later extra kosten zult moeten maken om het dak alsnog te isoleren. Het verwijderen en terugplaatsen van zonnepanelen kost geld! Dus eerst je dak isoleren, dan pas zonnepanelen plaatsen!

Kijk bij het renoveren van de dakbedekking ook eens naar kunststof witte dakbedekking. Je kunt dan tweezijdige (bi-facial) zonnepanelen op het dak leggen (uitleg), die ook instraling van onderen krijgen en daardoor een hogere opbrengst hebben. Hoogzomer blijven de ruimtes onder het dak koeler. Je moet wel het dak regelmatig schoonmaken.

Warmtepomp?

Als je in de toekomst een warmtepomp wilt plaatsen (die werkt op elektriciteit), is het ook verstandig je huis zo veel mogelijk te isoleren. Dit voorkomt dat je een warmtepomp moet nemen met een hogere capaciteit dan nodig is na het isoleren van je huis. Denk bij het berekenen van de benodigde zonnepanelencapaciteit dus ook aan een eventueel in de toekomst te plaatsen warmtepomp. In de warmtevisie van de gemeente is aangegeven in welke wijken van Amersfoort de aanleg van een warmtenet wel of niet waarschijnlijk is. Komt er geen warmtenet, dan is er een grotere kans dat het uiteindelijk aantrekkelijk is om een warmtepomp te plaatsen. Kijk op www.amersfoort.nl voor meer informatie. Kijk hier voor meer informatie over warmtepompen.

Verwacht verbruik

Een ander aspect is dat het financieel verstandig is om het vermogen van je zonnepanelen af te stemmen op je daadwerkelijke verwachte verbruik op langere termijn, rekening houdend met energiebesparingsmaatregelen die je al genomen hebt of van plan bent te nemen en, zoals gezegd, de aanschaf van een warmtepomp. Als je meer zonnestroom produceert dan je uiteindelijk zelf verbruikt, krijg je voor het meerdere in de toekomst waarschijnlijk niet zo veel opbrengst. Het advies is dus om eerst vast te stellen wat je energieverbruik zal zijn nadat je energiebesparingsmaatregelen hebt genomen, en dan pas zonnepanelen te plaatsen.

Objectieve informatie

De website van Milieucentraal geeft veel objectieve informatie over dit onderwerp. We raden je aan deze informatie eerst goed te lezen. Hier vind je veel nuttige informatie over dit onderwerp.