Appartementengebouw (VvE)

Appartementengebouw (Pixabay)

Een bijzondere vorm van een collectief zonnedakproject is een zonnedak op een appartementengebouw dat beheerd wordt door een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het kan ook van toepassing zijn op bepaalde bedrijfsverzamelgebouwen.

Toestemming VvE vereist

De VvE moet altijd toestemming geven. De vereiste meerderheid in de algemene vergadering kun je vinden in het splitsingsreglement.

Onderhoudsstaat dak

Het is erg belangrijk om eerst te kijken naar de onderhoudsstaat van het dak en de (groot)onderhoudsplannen (het Meerjaren Onderhouds Plan - MJOP). Het is kostbaar om het zonnedak weer weg te moeten halen voor groot onderhoud. Overleg met de beheerder van de VvE.

Verschillende situaties

Je kunt onder meer met de volgende situaties te maken krijgen:

  • Een individuele appartementseigenaar wil zonnepanelen plaatsen op het dak van het gebouw: toestemming nodig van de VvE.

  • De VvE gaat investeren in zonnepanelen om de gezamenlijke elektriciteitskosten van de VvE terug te dringen (verlichting, lift, andere technische installaties). Dit kan de VvE zelf regelen.

  • De VvE gaat investeren in zonnepanelen waarbij de eigenaren van de appartementen de stroom afnemen achter de eigen meter. Dit vereist technische voorzieningen (draden van het dak naar ieder appartement).

  • De VvE gaat investeren in zonnepanelen waarbij de VvE de stroom terug levert aan het net; de eigenaren van de appartementen delen in de opbrengst en kunnen onder de postcoderegeling (nog) energiebelasting verrekenen met de eigen energienota.

  • De VvE geeft het dak in gebruik aan een ander (bijv. een coöperatie), al dan niet tegen vergoeding. Van de coöperatie kunnen appartement bewoners, maar ook derden lid worden.

Wat vinden de andere bewoners?

Het is bij een VvE verstandig om eerst af te tasten wat de (andere) bewoners van je plannen vinden en wat de regels over besluitvorming zijn over dit onderwerp. De ervaring leert dat als niet alle bewoners mee willen doen, het een moeilijk proces kan worden als je de besluitvorming niet goed hebt voorbereid.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp van belangenbehartigers van VvE's VvE Belang hier of VvE Centraal hier.