Ik wil panelen op mijn dak leggen

Ik wil panelen op mijn dak leggen

Wil en kun je zonnepanelen op je eigen dak leggen? Dan wek je stroom op voor eigen gebruik. De zonnepanelen worden achter de meter aangesloten. Wat je meer opwekt dan je zelf nodig hebt, dat lever je terug aan het net.

Zonnepanelen wekken stroom op. Je kunt ook zonnecollectoren plaatsen. Die maken warm water dat je als tapwater of in de verwarming kunt gebruiken. Er bestaan ook hybride zonnepanelen die zowel stroom opwekken als warm water maken. Je kunt ook combinaties van deze oplossingen toepassen op één dak. Dus een zonnecollector voor je warm water en zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit.

Het is belangrijk om na te denken over energiebesparing voordat je panelen plaatst. Kijk voor meer informatie hier.

Dak geschikt?

Op deze site kun je nagaan of je dak geschikt is voor zonnepanelen qua locatie en zonnestraling.

Moet je dak binnenkort gerenoveerd worden (bijv. dakbedekking is versleten) of wil je het aan de buitenkant isoleren, dan moet je dat eerst doen voordat je zonnepanelen plaatst. Kijk bij het renoveren van de dakbedekking ook eens naar kunststof witte dakbedekking. Je kunt dan tweezijdige (bi-facial) zonnepanelen op het dak leggen (uitleg), die ook instraling van onderen krijgen en daardoor een hogere opbrengst hebben. Hoogzomer blijven de ruimtes onder het dak koeler. Je moet wel het dak regelmatig schoonmaken.

Er gelden speciale regels voor monumenten en in beschermd stadsgezicht. Zie hier

 

Zonnepanelen plaatsen

Bij Milieucentraal kun je veel praktische informatie vinden over hoe je het plaatsen van zonnepanelen aanpakt, waar je aan moet denken en wat het oplevert. Hier vind je veel nuttige informatie, inclusief rekentools. Kijk ook bij de Vereniging Eigen Huis. Denk ook aan de impact op de waarde van je huis voor de WOZ-waarde (belasting!) en de verzekering van je panelen binnen je opstalverzekering. Deze onderwerpen zijn momenteel actueel en er kan op deze terreinen veel veranderen in de komende tijd.

Terugleveren elektriciteit aan het net

Als je elektriciteit terug levert aan het net, word je in principe ondernemer voor de BTW; je krijgt dan de BTW die je betaald hebt op de aankoop van de zonnepanelen terug, maar je moet BTW in rekening brengen over de elektriciteit die je terug levert.  Je moet dan ook een BTW-administratie voeren en regelmatig aangifte doen. Voor particulieren met (niet te veel) zonnepanelen geldt een vereenvoudigde werkwijze. Let op: ben je persoonlijk (dus niet via een BV) al BTW-ondernemer (bijv. winkelier, zzp-er) dan gelden voor jou andere regels. Kijk altijd op de website van de belastingdienst voor de details.

Huurders, appartementen, bedrijven

Dit onderdeel gaat over eigenaren van woningen. Woon je in een huurhuis, informeer dan bij de eigenaar naar de mogelijkheden. 

Kun je als huurder geen panelen op je huurhuis leggen, kijk dan of je in de buurt mee kunt doen met een collectief zonnedak project. Kijk dan hier.

Woon je in een appartementengebouw en ben je als eigenaar lid van de Vereniging van Eigenaren, dan heb je de medewerking van de Vereniging van Eigenaren nodig. Zie hier

Ben je een bedrijf of andere instelling met een groot dak, dan kun je ook denken aan het deels beleggen van je dak met panelen voor eigen gebruik (achter je eigen meter) en deels voor een collectief zonnedak met andere deelnemers.

De gemeente Amersfoort wil graag dat bedrijventerreinen CO2-neutraal worden en helpt mee projecten op te zetten. Neem hier contact op.

Lees meerdere website

Er zijn veel websites met gedetailleerde informatie over zonnepanelen. Lees er meerdere, maar realiseer je dat sommige van deze websites een commercieel belang hebben en hun informatie dus mogelijk commercieel gekleurd is.

Gezamenlijke inkoopacties

Kijk of er in je buurt aantrekkelijke gezamenlijke inkoopacties lopen van zonnepanelen of zet zo’n actie op samen met andere bewoners. Check wel wie dan de panelen gaat leggen en hoe het met service en garanties geregeld is. 

Bedrijvengids

In de Bedrijvengids vind je bedrijven die in Amersfoort actief zijn op het gebied van het leveren van panelen en diensten daaromheen. 

Er zijn veel nieuwe bedrijven werkzaam op dit gebied. Probeer de betrouwbaarheid van een bedrijf in te schatten; check ervaringen van buurtgenoten, vraag referenties op, onderzoek via internet wat er over het bedrijf geschreven wordt en zoek met name naar reviews. Realiseer je dat je met name voor garantie op de geleverde spullen vaak afhankelijk bent van het voortbestaan van de leverancier, zeker als de producent van de panelen in het buitenland zit. 

Kijk ook eens naar het Garantiefonds ZonneEnergie: hier. Het aantal aanbieders dat hierbij aangesloten is, groeit. Sommige leveranciers bieden ook garantieverzekeringen als alternatief aan.

Vergunning nodig?

In de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren die in de lijn met het dak worden geplaatst. Check hier voor informatie van de rijksoverheid. Of neem contact op met het vergunningenloket van de gemeente Amersfoort (vergunningenloket@amersfoort.nl). Bij een monument of in beschermd stadsgezicht, neem contact op met de afdeling Monumentenzorg van de gemeente. Kijk hier voor meer informatie.

Zonnepanelen op bedrijfsdaken

Bericht van de gemeente Amersfoort:

Zeer gunstige businesscase zonnepanelen voor bedrijven

Tot oktober kan weer SDE subsidie aangevraagd worden. Door de inkoop van de panelen en de subsidieaanvraag van meerdere bedrijven te bundelen, kan een interessante businesscase worden gecreëerd. De gemeente biedt aan om dit te coördineren en de deelnemende bedrijven ook in de rest van het traject te ontzorgen.

Hoe gaat het in zijn werk?
In Overijsel heeft deze aanpak al tot een succes geleid: dankzij de Herstructurerings-maatschappij Overijssel (HMO) liggen de daken van Scania en Wehkamp vol met zonnepanelen. De gemeente Amersfoort wil bij voldoende deelnemende bedrijven eenzelfde aanpak toepassen en een aanvraag doen in oktober voor SDE+ subsidie.

Bedrijven en andere organisaties profiteren van:
*Gunstige subsidievoorwaarden bij SDE+; de laatste mogelijkheid voor aanvragen onder de huidige voorwaarden is in oktober.
*Een gunstige kostprijs voor zonnepanelen door grootschalige inkoop.
*Ontzorging bij de subsidieaanvraag; de plaatsing en exploitatie van de panelen.

Kortom, een aantrekkelijk businesscase waarbij de investeringen in PVT-panelen versneld worden terugverdiend en bedrijven gedurende het hele traject worden ontzorgd.

Kijk voor andere initiatieven van de gemeente Amersfoort gericht op het bedrijfsleven op duurzaamheidsgebied: hier